We wtorek 14.11.2017 roku odbyło się drugie spotkanie kulinarne. Szkolni kucharze z klas gimnazjalnych upiekli dwukolorową babkę.Wykonali poszczególne zadania: przygotowanie naczyń i przyrządów do przygotowania ciasta, ubicie białek na sztywną pianę, dodanie żółtek, cukru i miksowanie, dodanie mąki i wymieszanie składników, podzielenie ciasta na połowę a do jednej części dodanie kakao.
Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie włożyli ciasto do piekarnika i piekli 40 minut. Wszyscy świetnie współpracowali czego dowodem była pyszna babka. Podczas wspólnego przyrządzania posiłku uczestnicy zajęć mieli możliwość posługiwania się narzędziami, maszynami oraz opanowania prostych umiejętności i czynności pracy, uczenia koncentracji uwagi skupienia się na danych czynnościach oraz zaspokojenia własnych potrzeb i otoczenia. Mieliśmy okazję skosztowania babki. Była wyśmienita!
Anna Jarzynka