Od lewej logotypy Szkoły Podstawowej nr 5 w Malborku oraz Przedszkola nr 1 w Malborku, źródło zdjęcia: Freepik

Dyniowe przysmaki

Przedszkolaki w grupie Fiołki przekonały się, że dynia to cenny owoc. Tego dnia królował kolor pomarańczowy, a czas wypełniony był licznymi zabawami z dynią w roli głównej. Na początku omówiliśmy jej liczne właściwości. Angielskie słowo pumpkin pochodzi od greckiego pepon odznaczającego  „gotowana na słońcu”. Owoce dyni mają wiele cennych właściwości leczniczych, odżywczych i dietetycznych. Zawierają pektyny, cukry, kwasy organiczne, białko, oraz witaminy C, B1, B2 i PP. Są również bogatym źródłem beta-karotenu. Dynia to bogactwo  łatwo przyswajalnych składników mineralnych potrzebnych naszemu organizmowi, zwłaszcza związków potasu, fosforu, magnezu, żelaza i wapnia. W dzisiejszych czasach miąższ dyni wykorzystuje się w kuchni na wiele sposobów. Owoce dyni można gotować na parze, faszerować, smażyć, dodawać do potrawek, robić pyszne placuszki lub dżemy czy marynaty. W Dniu Dyni dzieci pokonywały tor przeszkód i grały w dyniowe kręgle. Oczywiście nie mogło zabraknąć dyniowego poczęstunku – przedszkolaki smakowały pestki z dyni, dyniowo – jabłkowy sok, ciasteczka dyniowe i galaretki. Pokroiliśmy dynię, sprawdzając jak wygląda w środku i wyciągając z niej pestki. Następnie przystąpiliśmy do robienia dyniowego ciasta. Dzieci były bardzo zainteresowane i chętne do pomocy. Nie spodziewały się, że ciasto z dyni może być tak pyszne. Na zakończenie zajęć Fiołki wyklejały swoje dynie kawałkami pomarańczowego papieru. Zadowolenie i radość dzieci były w tym dniu ogromne, a ciasto zjedzone ze smakiem. Od dziś każdy przedszkolak już wie, że dynia jest bardzo zdrowa, z której można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw i smakołyków.