7 czerwca 2018 r. odbył się kolejny raz Festiwal Zdrowia pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch. Popieramy każdy ruch. O higienę wszyscy dbamy i zdrowo się odżywiamy.” Festiwal przeznaczony był dla całej społeczności szkolnej. W grupach wiekowych odbyły się spotkania na auli. Podczas, których uczniowie obejrzeli film z Pascalem Brodnickim „Zachowaj równowagę”. Następnie wyznaczone klasy z każdej grupy wiekowej w dowolnej formie przedstawiły informacje na temat wartości odżywczych warzyw i owoców, ich znaczenia dla prawidłowego rozwoju z czterech grup- czerwonej, zielonej, białej, żółtej. Uczniowie z każdej grupy spisali się na medal. Były wiersze, rymowanki, prezentacje multimedialne, plakaty. Podczas spotkań uczniowie dzielili się też swoimi wiadomościami na temat zasad zdrowego odżywiania, które zdobyli podczas zajęć oraz po obejrzeniu filmu z Pascalem Brodnickim. Nie było pytań, na które uczniowie nie potrafiliby odpowiedzieć. Podczas spotkania w grupie wiekowej 4-6 zostały rozdane nagrody za udział w konkursie pod hasłem „ Lapbook- zdrowo żyję, zdrowo jem- dbam o siebie, Ja to wiem.” Konkurs został zorganizowany przez K2 EKO-MILK.
Rezultaty konkursu:
I miejsce– Brian Raburski, Jan Zedlewski, Adrian Jasimiecki
II miejsce- Martyna Mackiewicz
III miejsce– Zuzanna Kędzierska, Oliwia Naklicka
Wyróżnienie- Marcel Dziuwe
Pierwsza część Festiwalu Zdrowia zakończyła się zumbą. Podczas drugiego etapu uczniowie w swoich salach zostali podzieleni na cztery grupy – zieloną, żółtą, białą i czerwoną. Zadaniem każdej grupy było przygotowanie wymyślonych przez siebie potraw z warzyw i owoców w kolorze drużyny – np.: drużyna czerwona przygotowywała potrawy z warzyw i owoców czerwonych, itd. Wszystkie klasy z dużym entuzjazmem zabrały się do pracy. Wszyscy uczniowie od klas pierwszych do klas trzecich gimnazjum przeobrazili się w szefów kuchni, którzy przygotowywali zdrowe potrawy. Były sałatki warzywne, sałatki owocowe, pasty, koktajle, kolorowe kanapki, napoje z orzeźwiającą miętą i cytryną. Na korytarzach szkoły roztaczały się niesamowite zapachy. W niektórych salach klas młodszych pomocnikami szefów kuchni byli dzielni rodzice, którzy blendowali owoce, pomagali kroić, czy przygotowywali chleb w tosterach na pyszne kanapki. Serce rośnie – cała społeczność szkolna zaangażowała się w to przedsięwzięcie. Podsumowaniem drugiej części naszego Festiwalu Zdrowia było stworzenie księgi z przepisami. Na trzech sztalugach pod hasłem „Przepis na zdrowie” młodzi kucharze przyklejali swoje przepisy na potrawy, koktajle, które wykonali w zespołach. Podczas Festiwalu Zdrowia miały miejsce także krótkie wykłady i praktyczne zajęcia poprowadzone przez Panią Elżbietę Brodziak w „ Kramiku Zdrowego Odżywiania.”
Był to wyjątkowy i niesamowity czas, w którym uśmiechnięte dzieci dzieliły się między sobą przygotowanymi potrawami i z niecierpliwością czekały na reakcje kolegów- czy sałatka jest dobra?, czy koktajl smakuje… Festiwal Zdrowia pokazał, iż cała społeczność szkolna angażuje się w działania na rzecz promowania zdrowego stylu życia. Koordynatorkami Festiwalu były Panie: Patrycja Biegańska-Stawicka i Joanna Pichlak.