Pod koniec lutego odbyło się kolejne spotkanie kulinarne. Szkolni kucharze z klas gimnazjalnych integracyjnych przygotowali deser w postaci gofrów. Były to gofry suche, z dżemem, cukrem pudrem oraz bitą śmietaną i owocami.
Wykonali poszczególne zadania:
-przygotowanie naczyń i przyrządów do przygotowania gofrów
-połączenie wszystkich składników
-pieczenie gofrów
-przygotowanie bitej śmietany i owoców do dekoracji
-wspólna konsumpcja
Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie wlewali ciasto do gofrownicy. Wszyscy świetnie współpracowali czego dowodem były pyszne gofry. Podczas wspólnego przyrządzania gofrów uczestnicy zajęć mieli możliwość kształtowania umiejętności posługiwania się narzędziami maszynami oraz opanowania prostych umiejętności i czynności współpracy. Uczyli się także koncentracji uwagi i skupienia na danych czynnościach oraz zaspakajali własne potrzeby.
Podajemy przepis:
2jajka
2szklanki mąki
pół szklanki oleju
1 i ¾ szklanki mleka lub wody gazowanej
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4łyżki cukru
Anna Jarzynka i Elżbieta Brodziak