Od lewej logotypy Szkoły Podstawowej nr 5 w Malborku oraz Przedszkola nr 1 w Malborku, źródło zdjęcia: Freepik

Legenda o chlebie

Dnia 13 listopada 2017 roku naszymi gośćmi w ramach projektu „ Od marzeń do sukcesu” oraz Społecznej Kampanii w ramach edukacji na rzecz odpowiedzialnego biznesu i zrównoważonego rozwoju był Pan Andrzej Wolanin oraz Pani Beata Rychcik. W spotkaniu wzięli udział uczniowie klas 5,6,7. Pan Andrzej Wolanin, właściciel Piekarni Koszykowa od wielu lat zajmuje się produkcją pieczywa na bazie zakwasu. Stawia w głównej mierze na produkty naturalne, wytwarzane bez stosowania ulepszaczy. Pani Beata Rychcik – socjolog, coach.

Podczas spotkania Pan Andrzej przedstawił krótką historię chleba, opowiedział o rodzajach chleba, wartościach odżywczych oraz o zawodzie z pasją- zawodzie piekarza. Uczniowie dowiedzieli się, iż słowo „chleb” zostało zapożyczone z języka starogermańskiego „hlabia”, znany jest od co najmniej 10–11 tysięcy lat.

Dalej Pan Andrzej powiedział : „ … chleb znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz Cesarstwie Rzymskim. Najbardziej pierwotną formą chleba były placki z mąki i śruty pieczone w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów (maca). Przaśne placki i płaski chleb z ciasta robionego na zakwasie lub drożdżach spożywano zarówno w starożytnym Egipcie, jak i w Grecji i w Rzymie. W tym ostatnim – za czasów Oktawiana Augusta – istniało ponad 300 piekarń wytwarzających różne rodzaje chleba. Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek. Formą pieczywa odświętnego był kołacz stanowiący istotny element wesel i innych świąt. W okresie późniejszym, średniowieczną sztukę piekarską rozwijano w klasztorach i rzemieślniczych (cechowych) piekarniach miejskich. XX wiek- Otto Frederick Rohwedder uważany jest powszechnie za wynalazcę przemysłowego chleba porcjowanego. W 1912 r. Rohwedder opatentował maszynę do automatycznego krojenia chleba, jednak problemy z utrzymaniem świeżości takiego pieczywa zniechęciły go do uruchomienia produkcji na większą skalę. Dopiero w 1928 r., po emigracji do USA, Rohwedder wrócił do swojego wcześniejszego pomysłu, projektując linię produkcyjną, która najpierw kroiła, a następnie natychmiast szczelnie pakowała pokrojony chleb. Pierwsze kromki powstały 7 lipca tego samego roku.”

Interesujące były również informacje dotyczące wartość odżywczych chleba.

Pan Wolanin powiedział „ …wartości odżywcze pieczywa zależą  od mąki, z której są  wyprodukowane. Warto wybierać ciemny chleb z mąki z pełnego przemiału, bo jest źródłem węglowodanów złożonych, błonnika. Zdrowy jest też chleb żytni na zakwasie – to źródło kwasu mlekowego, który poprawia pracę układu pokarmowego. Wartość odżywcza chleba zależy głównie od mąki. W ziarnie składniki odżywcze nie są rozłożone równomiernie. Jedynie przy mieleniu mąk ciemnych – słabo oczyszczonych, tzw. niewielokrotnego przemiału – wartościowe składniki pozostają.”

Następnie nasz gość opowiedział o zawodzie piekarza. Bez wątpienia są to ludzie z pasją. „ … do głównych zadań piekarza należy dostarczenie na rynek pieczywa o dobrej jakości oraz wysokich walorach zdrowotnych. Aby otrzymać dobrej jakości pieczywo należy zadbać o surowce najlepszej jakości,  a następnie przechować je w odpowiednich warunkach. Potem z tych surowców wytwarza się ciasta na różne rodzaje pieczywa, wypieka oraz przygotowuje do sprzedaży.”

 W dzisiejszych czasach „… rynek pracy oczekuje na profesjonalnie wyszkolonych piekarzy, których zaangażowanie oraz fachowość przyczyni się do uzyskania na rynku pieczywa  o pożądanych walorach smakowych i zdrowotnych.”

Na koniec spotkania został ogłoszony konkurs. Zadaniem uczniów jest napisanie swojej legendy o chlebie. Liczy się kreatywność i fantazja!!!

Spotkanie z naszymi gośćmi było bardzo interesujące, a uczniowie dowiedzieli się dużo ciekawych rzeczy o historii chleba oraz o zawodzie piekarza i wytwarzanych przez niego produktach  zbożowych, zwłaszcza pieczywie, które odgrywa ważną rolę w żywieniu ludzi.

Joanna Pichlak