Jednym z tematów omawianych na lekcjach przyrody w klasie czwartej jest temat dotyczący zdrowego odżywiania. Uczniowie doskonale wiedzą jakie produkty dostarczają im energii, jakie witamin, a jakie pozwalają na budowanie mocnych kości i zdrowych zębów.
Postanowiliśmy zdobytą wiedzę wykorzystać w praktyce i zorganizować ,,Sałatkową lekcję przyrody”.
Podzieliliśmy klasę na zespoły, rozdzieliliśmy pracę i zabraliśmy się do pracy…
Celem lekcji miało być przygotowanie w grupach sałatki, która nie tylko dostarczy nam niezbędnych witamin i innych składników odżywczych, lecz będzie wyglądała kolorowo, będzie podana w estetyczny i zachęcający do spożycia sposób.
Składniki sałatki zostały przez nas z góry uzgodnione. Dzieci mogły wybierać te, które wydawały się im najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze ( wśród składników nie zabrakło tych najzdrowszych, np. awokado, pestek słonecznika, dyni, , owoców, warzyw , oliwy, natki i koperku ,i wielu innych).
Wyniki naszych przygotowań przekroczyły nasze najśmielsze oczekiwania!
Udało się nam przyrządzić 7 mis wypełnionych po brzegi najzdrowszymi produktami.
Uczniowie degustowali sałatki, wymieniali się przepisami i zachęcali do nowych kulinarnych eksperymentów.
Według uczniów to była ,,najsmaczniejsza lekcja przyrody” w klasie 4c. Spróbujcie i Wy poeksperymentować!
Ewa Trębas