Od lewej logotypy Szkoły Podstawowej nr 5 w Malborku oraz Przedszkola nr 1 w Malborku, źródło zdjęcia: Freepik

Wiem co jem

Wiem, co jem, to lekcja edukacji żywieniowej połączona z degustacją warzyw, owoców i przygotowaniem soku owocowo-warzywnego. Na zajęciach dzieci z klas czwartych podejmowały próbę zdefiniowania czym dla nich jest zdrowie. Jak się okazało zdefiniowanie zdrowia przysporzyło niektórym trochę trudności. Po burzy mózgów udało się nam ustalić, że zdrowie dla każdego z nas może znaczyć coś zupełnie innego: radość, odporność – również na stres, dobrą energię – jak powiedział Marek, czy uśmiech dla Julki.

Kolejne wywołane pytanie brzmiało – Jak mogę to swoje zdrowie pomnażać każdego dnia? Oczywiście pojawiały się takie odpowiedzi jak: zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna, dobry klimat w domu i szkole, budowanie relacji między ludźmi, dobre samopoczucie i świadomość konsumencka.

Dzieci w czasie lekcji poznały proste mechanizmy funkcjonujące w sprzedaży , promocji i reklamie. Ćwiczyliśmy na przykładach jak komunikuje się z nami produkt. Wzbudza naszą wyobraźnię, chęć posiadania, przywiązania (programy lojalnościowe jak np. zbieranie magnesów, kart itp.)

Okazało się po analizie składu wybranych przez dzieci produktów, iż za kolorowym opakowaniem i przekonywującą reklamą – produkty skrywają dużo niepotrzebnych sztucznych dodatków i barwników, które często spożywane mogą niekorzystni wpłynąć na nasze zdrowie.

Prowadząca spotkanie zapytała dzieci, jakie znają produkty z etykietą “ostrzegającą” – dobrze znały i potrafiły podać przykłady. A kiedy zapytano je czy oznakowanie ostrzegawcze ułatwiłoby im dokonywanie wyborów – zgodnie uznały, że tak. Głos dzieci jest ważny.

W drugiej części lekcji przenieśliśmy się do świata smaków i aromatów. Smakowaliśmy jarmuż, mango, melona by w końcu w połączeniu z kiwi, marchwią i jabłkami wykonać przesmaczne soki!

Na koniec każdy otrzymał poradnik “Inspiracje Kulinarne” wydane przez Instytut ELIGO– realizatora zajęć AKADEMIA ZDROWEGO UCZNIA

Utrwaliliśmy pojęcia:

1. Regularność spożywanych posiłków

2. Reklama

3. Promocja

4. Konsument

5. Świadomość konsumencka

Promowanie zdrowego stylu życia to ważna sprawa w naszej szkole. Spotkanie poprowadziła dietetyk – Pani Agnieszka Danielewicz z Instytutu ELIGO. Zajęcia bardzo podobały się uczniom. Pamiętajcie, że o zdrowie trzeba dbać nie dlatego, że jest ważne, ale dlatego, że bez zdrowia nic nie jest ważne!