Uczniów naszej szkoły odwiedził dzisiaj jeden z dwunastu najlepszych kucharzy w Polsce – Pan Bogdan Gałązka.
W wytwornym stroju kucharza opowiadał nam o swojej wielkiej pasji do gotowania. Specjalnie dla nas upiekł trzy kosze maślanych, złotych ciasteczek z czekoladą. Poczęstował nas także rumianymi, soczystymi i bardzo smacznymi jabłkami.
Dowiedzieliśmy się, że zanim przybył do Malborka pracował w wielkich korporacjach. Pierwszą potrawą, jaką ugotował w dzieciństwie były naleśniki. Od swojego taty usłyszał wtedy komplement, że te przyrządzone przez niego, są lepsze od tych, które piecze mama.
Nasz gość w wieku 33 lat poszedł do szkoły gotowania. Pan Gałązka jest absolwentem Akademii Kulinarnej Kurta Schellera i jednej z najbardziej prestiżowych szkół kulinarnych w świecie- Culinary Academy New York.
W naszym mieście otworzył dwie restauracje – Gothic Cafe i Tabasco. Napisał też dwie ksiązki –„Kuchnia Wielkich Mistrzów” i „Kuchnia Królów Polskich”. W przyszłości chciałby stworzyć Małą Szkołę Gotowania. Słowem kluczem do Jego sukcesu jest słowo-pasja. Uważa je za najważniejsze w życiu.
Uczestnicy spotkania zadawali mistrzowi gotowania wiele pytań m.in.
– Co Pan najbardziej lubi gotować?
– Czy klienci restauracji mocno marudzą przy jedzeniu?
– Jakie kraje Pan odwiedził i co może Pan powiedzieć o upodobaniach kulinarnych żyjących tam ludzi?
– Czy chciałby Pan być nauczycielem gotowania w naszej szkole?
– Czy poprowadziłby Pan naszą szkolna stołówkę?
Mistrz prosił, żebyśmy zapamiętali, że w życiu nie wolno oszukiwać ludzi.
Pan Bogdan Gałązka to niezwykły człowiek. Praca, którą wykonuje z taka pasją daje mu wiele radości.
W prezencie dostaliśmy też przepis na przepyszne ciasteczka maślane. Już niedługo zamieścimy recepturę, więc każdy z was będzie mógł upiec je w swoim domu.
Pożegnaliśmy gościa kwiatami, pamiątkowym podziękowaniem i zbiorem przepisów, ulubionych potraw naszych nauczycieli.
Popatrzcie jak wyglądało to pełne energii spotkanie z mistrzem kuchni – Panem Bogdanem Gałązką.
[nggallery id=95]