We wtorek 03.11.2020.roku odbyło się kolejne spotkanie kulinarne – Zdrowo żyję, zdrowo jem. Szkolni kucharze przygotowali zdrowe sałatki owocowe. Wykonali poszczególne zadania: przygotowanie naczyń i przyborów do przygotowania sałatki, pokrojenie wszystkich składników (owoce), połączenie wszystkich składników i przygotowanie sosu z jogurtu, migdałów słonecznika, wspólna konsumpcja.
Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie połączyli swoje składniki i wykonali sos a następnie dokonali konsumpcji. Wszyscy świetnie współpracowali czego dowodem była pyszna sałatka. Podczas przyrządzania sałatki uczestnicy zajęć mają możliwość kształtowania umiejętności posługiwania się narzędziami oraz opanowanie prostych umiejętności i czynności współpracy. Uczenia koncentracji uwagi skupienia się na danych czynnościach. Zaspokojenie własnych potrzeb i otoczenia. Mimo trudnych warunków spowodowanych pandemią koronawirusa uczniowie byli bardzo szczęśliwi i uśmiechnięci.
Podajemy przepis:
2BANANY
1PUSZKA BRZOSKWIŃ
1PUSZKA ANANASÓW
1JABŁKO
1GRUSZKA
1KIWI
1 GAŁĄZKA WINOGRON
SOS:
PÓŁ CYTRYNY,
10ŁYŻEK SOKU Z BRZOSKWIŃ
1JOGURT NATURALNY
PŁATKI MIGDAŁÓW
SŁONECZNIK
Anna Jarzynka