Od marzeń do sukcesu

Dnia 10.12.2014 odbyło się drugie spotkanie w tym roku w ramach projektu „ Od marzeń do sukcesu”. Naszymi gośćmi były dwie Panie Agnieszka Danielewicz i Monika Szmuc. Panie są założycielkami Instytutu Żywienia i Rozwoju ELIGO.

Jadąc do nas zastanawiały się, od czego zacząć i stwierdziły, że nie będą miały problemu, by mówić o marzeniach, ale myślały nad tym jak opowiedzieć o swoich sukcesach….

Postanowiły swoją przygodę z nami rozpocząć od tego, by opowiedzieć nam jak się poznały. Okazało się, że Panie od wielu lat są przyjaciółkami. Pani Agnieszka uprawiała siatkówkę, a także współpracowała z Panią Magdą Gessler. Natomiast Pani Monika pracowała w dużej korporacji.

Stwierdziły, iż podejmując działania otwierają nowe drzwi i odkrywają nowe rejony.

Wspólnie postanowiły zająć się edukacją żywieniową. Postawiły na uczenie dzieci, rodziców jak nie popełniać błędów żywieniowych. Postanowiły, że nie tylko będą leczyć ludzi, ale będą też edukować, by do choroby nie doszło.

Podczas zajęć pokazywały, przed jaką szansą stoją ludzie zanim wybiorą jakiś styl życia.

Od pięciu lat pomagają, ale zdały sobie też sprawę, iż cały czas są w fazie nauki.

Założenie firmy było magiczne. W umiejętny sposób sprzedały w Urzędzie Miasta idee, pomysł na ciekawy i jakże istotny aspekt edukacji- zdrowy styl życia, odżywianie. Należy pamiętać także o tym, iż prowadzą własną działalność a najtrudniejsze ich zdaniem jest zarządzanie własnym czasem.

Panie otrzymały także wsparcie od Rzecznika Praw Dziecka. Były prekursorkami Modelu Piramidy Zdrowego Żywienia, w której swoje miejsce znalazły także słodycze. Największe sukcesy ich zdaniem odnosi się wtedy, gdy podejmujemy działania z pasją. Pani Monika i Agnieszki odnalazły pasję do aktywności i krzewienia w społeczeństwie zasad prawidłowego odżywiania.

Podczas spotkania Pani Agnieszka mówiła także o pamięci sensorycznej, a także zadała dzieciom pytania:

Co to jest zdrowie? Dzieci odpowiedziały, iż zdrowie to życie a także zdrowe odżywianie.

Czy zdrowe odżywianie jest trudne?

Dzieci odpowiedziały:

– trudne, bo trzeba sobie różnych rzeczy odmawiać;

– trzeba umieć rozszyfrować składniki danego produktu.

Następnie uczniowie przygotowali pytania dla naszych gości.

Co zabrała Pani dzisiaj do pracy?

Pojawił się uśmiech na twarzy Pani Agnieszki.

Do pracy zabrałam jogurt oraz müsli, a w między czasie wypiłam… kawę.

Czy pomaga Pani osobom chorym i otyłym?

Tak. Dla nas pomaganie ludziom potrzebującym to największa pasja. A świadomość, iż dzięki naszej pomocy wracają do zdrowia dodaje nam skrzydeł.

Co zaproponowałaby nam Pani na drugie śniadanie?

Pani Agnieszka odpowiedziała, iż kanapkę z ciemnego pieczywa, owoc lub warzywo, oraz wodę.

Co jest Pani ulubionym daniem?

Moim ulubionym daniem jest makaron z pełnoziarnistej mąki z sosem pomidorowym i do tego surówka z kiszonej kapusty.

Jak nadmierne spożywanie słodyczy i chipsów wpływa na nasz organizm?

Przede wszystkim nadmiar słodyczy powoduje, iż jesteście niespokojni, rozdrażnieni. Reakcją waszego organizmu na nadmiar słodyczy jest nadpobudliwość ruchowa. Natomiast skutkiem spożywanie w nadmiernych ilościach chipsów i słonych potraw może być nowotwór jelita grubego.

Spotkanie zakończyło się gromkim brawami dla naszych gości. Przedstawiciele społeczności szkolnej wręczyli Paniom podziękowania i piękne bukiety kwiatów.

Mam wrażenie, iż nasza przygoda ze zdrowym odżywianiem dopiero się zaczęła, ponieważ w dniach 11.12-12.12 odbędą się lekcje edukacji żywieniowej dla uczniów klas 0- VI pod hasłem „ Piramida Zdrowego Wyboru”.

Kolejne spotkanie w ramach projektu „ Od marzeń do sukcesu” już w styczniu.

Koordynator Joanna Pichlak