W środę 14.01.2015 uczniowie klasy III b uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych pt. „Od ziarenka do bochenka”, które odbywały się w Szkole Łacińskiej. Dzieci poznawały kolejne etapy powstawania chleba. Bardzo ciekawa prezentacja multimedialna, rozłożone zboża, narzędzia rolnicze, zapach siana i chleba wprowadził uczniów w atmosferę wiejskiej sielskości, gdzie już od wiosny rozpoczynała się praca rolnika, który po wysiewie ziarna w polu czekał na żniwa i zbiór zbóż.
Uczniowie mieli możliwość obejrzenia różnych rodzajów narzędzi rolniczych i zbóż a egzamin z ich rozpoznawania zdali celująco.
Praca rolnika dawniej i dziś bardzo się różni. Wiedza o tym wprawiła naszych uczniów w niemałe zdziwienie. Cep, żarno, kosa, młyn napędzany wodą lub wiatrem to już relikty przeszłości. Obecnie różnorodne, nowoczesne maszyny rolnicze wyręczają i skracają czas pracy ludzi pracujących na wsi.
Coraz częściej doceniamy urok wsi i darów, które z niej pochodzą. Dzieci dowiedziały się o różnych produktach wytwarzanych z ziaren zbóż: z żyta, pszenicy, owsa, jęczmienia, gryki i kukurydzy. My również idąc w ślady nie tylko piekarzy, ale coraz to szerszego grona „wypiekaczy” domowego chleba spróbowaliśmy go upiec. Radości było, co nie miara. Niektórych bolały ręce od wyrabiania ciasta. Efekty uczniowskich wypieków chlebków były wspaniałe.
Prowadząca zajęcia Pani Ryszarda Turo w przemiłej, sielskiej atmosferze przepełnionej zapachem świeżo upieczonego chleba, przeniosła dzieci do dawnych czasów i pokazała jak robiono dawniej zabawki. Wykonana przez Panią Ryszardę piękna laleczka „Sianeczka” otrzymała od dzieci spontaniczne brawa. Oni również mogli ją wykonać wkładając w tę pracę wiele uczucia i staranności. Małych plastyków wspierały nauczycielki : Bożena Kalinowska – Sawicka i Sylwia Wdowicz.
Z wykonaną własnoręcznie laleczką i upieczonym chlebkiem szczęśliwi uczniowie wrócili do domów, marząc przez chwilę o dawnych czasach.