Uczniowie klasy 1a uczestniczyli w zajęciach edukacyjnych, które zaczęły się od rozwiązania zagadek. Odpowiedzią były dwa zawody, bardzo ważne w życiu mieszkańców Zamku – kowal i kucharz. Zwiedzając kuchnię zapoznali się z jej różnorodnymi funkcjami.
Poznali elementy składowe, sprzętów w kuchni, ich rodzaje i funkcje. Rozpoznawali strukturę i rodzaje posiłków. Oglądanie sprzętów kuchennych i windy było bardzo ciekawe. Porównanie ich z naszymi kuchniami wzbudziło u wielu uśmiech na twarzach. Uczniowie oglądali repliki warzyw i mięs z których przygotowywane były posiłki np. cebulę, czosnek, owoce kandyzowane, króliki, udźce zadnie wołowe, boczki, przyprawy oraz tzw. „małe ptaszki” czyli szczygły, skowronki i kuropatwy, ryby: sandacze i okonie. Posiłki dla braci zakonnych były wożone windą lub wnoszone do refektarzy. Dla służby miejsce w kuchni było specjalnie wydzielone. Praca kucharza była bardzo odpowiedzialna. Bracia zakonni celebrowali posiłki, a jedzenie to była prawdziwa uczta.
Równie potrzebna i odpowiedzialna była praca kowala. Miał on każdego dnia ręce pełne roboty. Nie tylko wyrabiał podkowy i podkuwał konie ale zajmował się kuciem, obróbką metalu i wytwarzaniem z niego narzędzi np. mieczy, toporków, gwoździ, kłódek i kluczy . Niekiedy wśród służby pełnił również funkcję dentysty. Próbowaliśmy policzyć ilość zawiasów w drzwiach i bramach zamkowych, niestety nie udało się, są ich tu tysiące. W drodze powrotnej odwiedziliśmy Zamkową Madonnę, której towarzyszyliśmy przez ostatni rok w najważniejszych momentach jej powstawania. Jest przepiękna!