12 marca 2025r. klasa 4D wybrała się na warsztaty kulinarne do pizzerii Da Grasso, by spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu swojej ulubionej pizzy. Na miejscu czekały już na dzieci stanowiska z potrzebnymi przyborami kuchennymi oraz fartuszki i czepki.
Zanim dzieci przystąpiły do pracy, musiały odpowiedzieć na kilka kluczowych pytań dotyczących pizzy, jej pochodzenia, składników, czy sposobu wypiekania. Pizzaiolo, bo tak nazywa się piekarz przygotowujący i wypiekający ten włoski przysmak, wyjaśnił jak należy przygotować ciasto, jak ułożyć składniki, by w 3 minuty (bo tyle wystarczy, w prawdziwym piecu!) otrzymać gotową, pachnącą i chrupiącą pizzę.
Takie zajęcia przyniosły dzieciom dużo radości ale przede wszystkim satysfakcji, bo uwierzyły w swoje siły. Być może będzie to dla nich inspiracja do podejmowania kolejnych wyzwań w domowej kuchni :)