„Zdrowo żyję, zdrowo jem” to innowacja realizowana przez chętnych uczniów klas trzecich w trosce o zdrowie młodego pokolenia.
Projekt powstał w zamyśle promowania zdrowego trybu życia oraz chęci poprawy samopoczucia samych uczniów. W ciągu ostatnich 20 lat liczba dzieci dotkniętych otyłością lub nadwagą wzrosła trzykrotnie. Można jednak to zmienić dzięki uświadamianiu dzieci i rodziców, wskazywaniu przewagi warzyw i owoców nad słodyczami. Głównym celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych. Ważnym celem jest również uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Zamysłem jest także kształcenie rodziców jako osób, od których zależy całokształt stylu życia rodziny i przekonanie ich, że warto zadbać o zdrowe odżywianie i regularną aktywność fizyczną.
Zajęcia „Zdrowo żyję zdrowo jem” odbywają się co tydzień. Szkolni kucharze przygotowywali ostatnio sałatki owocowe i jarzynowe.
Wykonali poszczególne zadania:
-przygotowanie naczyń i przyborów do wykonania sałatki
-pokrojenie wszystkich składników (owoce)
-połączenie wszystkich składników i ich wymieszanie
-wspólna konsumpcja
Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie połączyli swoje składniki i wykonali sos a następnie dokonali konsumpcji. Wszyscy świetnie współpracowali czego dowodem była pyszna sałatka. Podczas przyrządzania sałatki uczestnicy zajęć mieli możliwość kształtowania umiejętności posługiwania się narzędziami oraz opanowania prostych umiejętności i współpracy oraz koncentracji i uwagi skupienia się na danych czynnościach. Mimo trudnych warunków spowodowanych pandemią koronawirusa uczniowie byli bardzo szczęśliwi i uśmiechnięci .Uśmiech towarzyszył na ich twarzach – można to zauważyć na zdjęciach.
Anna Jarzynka