Od 4 do 8 października w grupie Niezapominajek odbywał się tydzień warzywny. W czasie tego tygodnia przedszkolaki poznawały wybrane warzywa oraz ich właściwości zdrowotne. Głównym celem prowadzonych zajęć było przypomnienie sobie nazw pachnących warzyw prosto z jesiennego ogródka oraz uświadomienie dzieciom, że warzywa są źródłem cennych witamin.
Przedszkolaki przyniosły z domu wiele warzyw, które następnie były wykorzystywane podczas zajęć. Niezapominajki rozpoznawały je po smaku, zapachu, opisywały ich wygląd, kolor, wskazywały różnice itp. Warzywa zostały również wyeksponowane w kąciku przyrody. Przez cały tydzień przedszkolaki podejmowały szereg działań, brały udział w ciekawych zabawach, pracowały w małych zespołach, przeliczały, uczyły się robić zakupy i starały się podczas kupowania używać zwrotów grzecznościowych. Zwieńczeniem warzywnego tygodnia było robienie kiszonek z marchewek, cukinii, kalafiora i buraczków. Dzieci samodzielnie pokroiły wszystkie warzywa, następnie powkładały je oraz przyprawy do słoików, a na końcu zalały specjalnie przygotowaną zalewą. Degustacja pysznych i zdrowych kiszonek warzywnych odbędzie się w przyszłym tygodniu, gdy już warzywa będą dobrze ukiszone.